AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

789ds

Σε ακόμη μια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τα προ ημερησίας θέματα είχαν την τιμητική τους.
Την αρχή έκανε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντ. Χοροζάνης ερωτώντας σε ποια φάση βρίσκεται το έργο για την υδροδότηση της Κινέτας. Ακολούθησε παρέμβαση του επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών» Γιαν. Μιχάλαρου ο οποίος αναφέρθηκε σε οικόπεδα που βρίσκονται στην περιοχή του Μελιού τα οποία είναι γεμάτα ξερά χόρτα και σκουπίδια. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ζήτησε από την διοίκηση να μεριμνήσει με ανακοινώσεις ώστε οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που είναι εντός σχεδίου πόλης να τα καθαρίσουν, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι πυρκαγιάς αλλά και κίνδυνοι για την δημόσια υγεία.
Ο κ. Μιχάλαρος αναφέρθηκε επίσης στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα επιδόματα των πλημμυροπαθών στην Νέα Πέραμο, ζητώντας από την διοίκηση να παρέμβει. Κλείνοντας στάθηκε στις αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά στελεχών της Περιφέρειας αλλά και δημοτών της Νέας Περάμου σχετικά με δελτίο τύπου που εξεδόθη από τον δήμο όπου αναφέρονταν ότι η παιδική χαρά στο λιμάνι της Νέας Περάμου γίνεται από τον δήμο και όχι από την Περιφέρεια.

Η αποδοχή των όρων του δανείου δια… περιφοράς;

Το επόμενο θέμα τέθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο Θαν. Δρένη. Ο κ. Δρένης αρχικά στάθηκε σε τηλεφώνημα που δέχθηκε από την γραμματεία της οικονομικής επιτροπής, αναφέροντας πως του ζητήθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής με θέμα την αποδοχή όρων για την αναχρηματοδότηση των δανείων να γίνει δια περιφοράς. Να γίνει δηλαδή χωρίς να συνεδριάσει η επιτροπή, αλλά με την τηλεφωνική έγκριση όλων των μελών της.
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης ανέφερε πως πριν γίνει το τηλεφώνημα αυτό, έπρεπε να υπήρχε εισήγηση για το θέμα (που δεν υπήρχε), με τον κ. Δρένη να αποκαλύπτει πως ρώτησε την γραμματέα εάν τα μέλη της συμπολίτευσης που συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή είναι γνώστες και τι θα ψήφιζαν εάν το θέμα προχωρούσε δια περιφοράς. Ο κ. Δρένης χαρακτήρισε την διαδικασία πρόχειρη, ανεύθυνη και όπως χαρακτηριστικά είπε «εκ του πονηρού». «Δεν μπορεί ένα τέτοιο θέμα χωρίς να υπάρχει εισήγηση να γίνεται δια περιφοράς» τόνισε.
Το δεύτερο θέμα που έβαλε ο κ. Δρένης είχε να κάνει με την εκδήλωση του Χορού της Τράτας. Όπως είπε, σε κάθε εκδήλωση το δημοτικό συμβούλιο ψηφίζει μια πίστωση προκειμένου να καλυφθούν κάποιες δαπάνες. Ο τέως πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ ρώτησε εάν ήταν τόσο δύσκολο να μπει ένα ποσό προκειμένου με τόσους προσκεκλημένους που υπήρχαν, να προσφερθεί κάτι. «Αξίζει αυτή η εικόνα που δείξαμε προχθές σε όλους τους προσκεκλημένους τα Μέγαρα και οι Μεγαρίτες που όλοι τους είναι άρχοντες και νοικοκυραίοι;» αναρωτήθηκε ο κ. Δρένης.

Η μετονομασία του δήμου εκ νέου στο προσκήνιο

Το θέμα της μετονομασίας του δήμου Μεγαρέων σε δήμο Μεγάρων και Νέας Περάμου, έφερε και πάλι στο προσκήνιο ο Στ. Κ. Φωτίου. Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση από τον δήμαρχο σχετικά με το που βρίσκεται αυτή η υπόθεση, θυμίζοντας ότι υπάρχει απόφαση που έχει ληφθεί ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχίας Γιαν. Μαρινάκη. Ο κ. Φωτίου δράττοντας της ευκαιρίας αναφέρθηκε και στη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου της σχολής πυροβολικού ζητώντας και για αυτήν την υπόθεση ενημέρωση. Κλείνοντας άφησε αιχμές για την κατάσταση που επικρατεί στην Νέα Πέραμο φέρνοντας ως παράδειγμα το τμήμα από το ΚΑΠΗ και δυτικά της πόλης.

Οι παρατηρήσεις Λέλη για τις επισκευές των οχημάτων που έβαλα «φωτιά»…

Ακολούθως το λόγο πήρε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελ. Λέλης θέτοντας δύο θέματα. Το πρώτο αφορούσε επίσκεψη κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ στην Κινέτα με τον κ. Λέλη να αποκαλύπτει πως πληροφορήθηκε από τον πρόεδρο του συλλόγου της Άνω Κινέτας τον κ. Μπάλο, ότι πριν το Πάσχα κατέβηκε κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ στην Κινέτα προχωρώντας σε αυτοψία του χώρου που παραχωρεί ο σύλλογος για να τοποθετηθεί εκεί η δεξαμενή ύδρευσης.
Οι δύο επόμενες παρατηρήσεις του κ. Λέλη έβαλαν «φωτιά» στην διοίκηση με τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο να αναφέρεται στις επισκευές οχημάτων του δήμου. Στηριζόμενος σε έγγραφα από την «Διαύγεια», ο κ. Λέλης έκανε λόγο για ποσά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αναφέροντας πως για το υπ’ αριθμ. ΚΗΙ 8219 αυτοκίνητο του δήμου γνωμοδοτήθηκε ότι αυτό έχει υποστεί βλάβη στα φρένα και χρειάζεται επισκευή φρένων αλλά και άλλες επισκευές όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο. «Κάτι δεν πάει καλά εδώ κύριοι συνάδελφοι. Είτε δεν έχει γίνει σωστή διάγνωση από το συνεργείο και αλλάζονται πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται, είτε προφανώς χρεώνονται ανταλλακτικά τα οποία κάποιοι τα βάζουν στα δικά τους αυτοκίνητα» ανέφερε σχετικά ο κ. Λέλης.
Η δεύτερη παρατήρηση του αφορούσε τις πλάκες πεζοδρομίων όπου τόνισε ότι στην πλατεία Ολυμπιονικών αλλάχθηκαν ακόμη και οι πλάκες που ήταν λερωμένες. Μάλιστα ο κ. Λέλης αποκάλυψε στο δημοτικό συμβούλιο πως είχε επικοινωνία με τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας τον κ. Πρωτόπαππα ερωτώντας τον τι ακριβώς συμβαίνει και ενημερώνοντας τον πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα υλικά, γνωστοποιώντας του πως έχει πληροφορίες ότι για την αλλαγή στις πλάκες πεζοδρομίων έχει αγοραστεί τσιμέντο από 8 έως 9 τόνους! Δράττοντας της ευκαιρίας ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος έκανε και γνωστή και την απάντηση του κ. Πρωτόπαππα αναφέροντας στο δημοτικό συμβούλιο ότι ο εν λόγω προϊστάμενος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, αποκαλύπτοντας του πως γι’ αυτό και έχει αλλάξει ο τρόπος παραλαβής των υλικών.

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Απαντώντας αρχικά για το νερό της Κινέτας απευθύνθηκε τόσο στον κ. Λέλη όσο και στον κ. Χοροζάνη, κάνοντας γνωστό ότι προέκυψε πρόβλημα με το οικόπεδο που είχε επιλεγεί για να κατασκευαστεί σε αυτό η δεξαμενή. Ο κ. Σταμούλης θύμισε ότι ενώ από πέρσι είχε υπογραφεί προσύμφωνο με τον ιδιοκτήτη, εντούτοις όμως δεν υπογράφηκαν τα τελικά συμβόλαια αφού ο ιδιοκτήτης είχε προβλήματα με την εφορία. Ο δήμαρχος έδειξε να είναι αισιόδοξος επισημαίνοντας πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδος θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο. Σχετικά με το οικόπεδο στην Άνω Κινέτα που επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ, ο κ. Σταμούλης εξήγησε πως αυτό προέκυψε με την αναζήτηση νέων λύσεων της στιγμή που υπήρχε εμπλοκή στο οικόπεδο που είχε αρχικά επιλεγεί.
Όσον αφορά τα ξερά χόρτα στα οικόπεδα ο δήμαρχος διευκρίνισε πως έχει ξεκινήσει ήδη η ενημέρωση των ιδιοκτητών μέσω ανακοινώσεων στον τύπο, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, ο δήμος (παρά την έλλειψη προσωπικού) θα προχωρήσει στον καθαρισμό τους, «στέλνοντας στους ιδιοκτήτες τον λογαριασμό» όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Για το βοήθημα των 580 ευρώ στους πλημμυροπαθείς ο δήμαρχος ενημέρωσε αυτό το έχουν πάρει οι περισσότεροι. «Απομένει τώρα η τελευταία φουρνιά και έτσι σε ένα 15νθήμερο θα το έχουν πάρει όλοι» είπε ο κ. Σταμούλης τονίζοντας πως οι καθυστερήσεις οφείλονται σε γραφειοκρατικά ζητήματα.
Για την παιδική χαρά στο λιμάνι ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος είτε παίρνει από το υπουργείο, είτε από την Περιφέρεια χρήματα, πάντοτε ευχαριστεί με ανακοινώσεις στον τύπο. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Μιχάλαρο ο κ. Σταμούλης είπε: «Τι θέλετε να πούμε τώρα; Ότι ο δήμος για το κάθε έργο που γίνεται είναι αμέτοχος και όλα τα έργα τα κάνουν άλλοι; Δηλαδή αυτοί που χρηματοδοτούν; Αυτοί έχουν τα χρήματα αυτοί τα δίνουν! Δεν αποκρύπτουμε τίποτα. Αυτό δεν είναι έργο του δήμου; Θα τρελαθούμε τελείως; Τι είναι ο δήμος παρατηρητής; Πρόκειται λοιπόν για έργα του δήμου που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια».
Στο ερώτημα του κ. Δρένη για το δια περιφοράς θέμα της οικονομικής επιτροπής ο δήμαρχος εξήγησε πως σε τέτοιες περιπτώσεις οι ερωτήσεις ξεκινούν πρώτα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης. «Εάν έστω και ένας από την αντιπολίτευση πει όχι, δεν προχωράει η διαδικασία» ανέφερε.
Για τον Χορό της Τράτας ο κ. Σταμούλης είπε πως μάλλον ο κ. Δρένης ήταν ο μοναδικός που διαφωνεί με την ποιότητα της εκδήλωσης. Ο δήμαρχος τόνισε πως σε μια εκδήλωση που κρατάει 1 ώρα δεν είναι σκόπιμο να προσφερθεί σε όλους κάτι, όπως δεν είναι και σωστό να προσφερθεί μόνο στους μισούς και όχι στους υπόλοιπους που βρίσκονται πίσω από την πρώτη γραμμή και στις εξέδρες.
Για την μετονομασία του δήμου ο κ. Σταμούλης θέλησε να εμπιστευθεί τα χαρτιά του και έπειτα να απαντήσει, ενώ για την διάνοιξη του δρόμου στη σχολή πυροβολικού στάθηκε στην πρόσφατη επαφή που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό εθνικής άμυνας Φ. Κουβέλη, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση του προβλήματος.
Ο κ. Σταμούλης άφησε τελευταίο τον κ. Λέλη τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να αναφέρει ότι αλλάζονται πλάκες πεζοδρομίων επειδή είναι λερωμένες. «Κάνουμε παρεμβάσεις σε πολλούς χώρους, σε πεζοδρόμια και πλατείες για να διορθώσουμε αυτά που ο χρόνος έχει φθείρει» είπε ο δήμαρχος.
Για την υπόθεση των επισκευών των οχημάτων, ο κ. Σταμούλης απάντησε στον κ. Λέλη δηλώνοντας του πως δεν πρέπει να υιοθετούμε ότι ακούγεται για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Θέλοντας μάλιστα να αιτιολογήσει τα λεγόμενα του απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Λέλη του είπε: «επί διοικήσεως Μαρινάκη βοούσε η κοινωνία όταν είχατε αναλάβει την επισκευή των οχημάτων του δήμου και χρεώνατε όσα θέλατε».
Τα λεγόμενα του δημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Λέλη ο οποίος απαντώντας στην επί προσωπικού επίθεση του κ. Σταμούλη ανέφερε: «Κύριε δήμαρχε μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Εάν κάτι θεωρείτε πως δεν έγινε σωστά επί διοικήσεως Μαρινάκη και αφήνετε αιχμές για υπερτιμολογήσεις πείτε το τώρα εδώ δημόσια. Εγώ πάντως σας λέω ότι με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στην «Διαύγεια» κάτι δεν πάει καλά».

Κ. Καράμπελας: Ψευδές το δελτίο τύπου για το ασθενοφόρο

Οι καταγγελίες του συνδυασμού του Γ. Μπερδελή που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα για το δημοτικό ασθενοφόρο, απέφεραν την αντίδραση του δημοτικού συμβούλου – ιατρού Κων. Καράμπελα.
Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ. Καράμπελας ανέφερε πως είναι ντροπή η υγεία να γίνεται πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, τονίζοντας ότι ως δημοτικός σύμβουλος αισθάνεται ντροπή όταν ένας αρχηγός δημοτικού συνδυασμού χρησιμοποιεί ψεύτικα δελτία τύπου για να βλάψει πολιτικά την διοίκηση. Ο κ. Καράμπελας με αφορμή το περιστατικό της παρέλασης της 25ης Μαρτίου, ανέφερε πως ήταν αυτός που έδωσε την εντολή να τοποθετηθεί οξυγόνο στον ασθενή, το οποίο του το έβγαλε η νοσηλεύτρια στο κέντρο υγείας. Ο υπεύθυνος του τομέα υγείας χαρακτηρίζοντας ψευδές το δελτίο τύπου.

Γ. Μπερδελής: Όταν ένας δήμαρχος εκμεταλλεύεται πολιτικά το ασθενοφόρο είναι άξιος της μοίρας του

Τα λεγόμενα του κ. Καράμπελα απέφεραν την αντίδραση του κ. Μπερδελή ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο είπε: «Δεν ξέρω σε πόσους είναι γνωστό όμως αυτό συμβαίνει. Για το ασθενοφόρο μπορείτε να είστε υπεύθυνος κύριε Καράμπελα, όμως και αυτό η διοίκηση το διαχειρίζεται για πολιτικούς λόγους. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που με οδήγησε στην έκδοση του δελτίου τύπου. Όταν ένας δήμαρχος προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και τα ασθενοφόρα για πολιτικούς και προεκλογικούς λόγους, τότε είναι άξιος της μοίρας του και προφανώς τέτοιου είδους δελτία θα υπάρχουν και στο μέλλον. Η αλήθεια είναι η εξής. Ότι το ασθενοφόρο σε μια τόσο μεγάλη εκδήλωση όπως είναι η παρέλαση θα έπρεπε να είναι stand by. Πέρασαν πάνω από τρία τέταρτα και ο οδηγός πήγε να το πάρει εκεί που το είχε αράξει. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν βγήκε άμεσα δελτίο τύπου, αφού έπρεπε να ρωτήσω και να μάθω. Δεν θέλω όμως να εκθέσω άτομα. Γεγονός είναι ότι τα ασθενοφόρα δεν έχουν οξυγόνο. Στο ένα υπήρχε με πρωτοβουλία του ενός οδηγού μία μικρή φιάλη κάτω από το κάθισμα. Υπάρχει μάλιστα και πρόσφατο γεγονός όταν 4 μέρες πριν συμπολίτισσα μίσθωσε ασθενοφόρο από την Αθήνα όταν ο οδηγός του δημοτικού ασθενοφόρου της είπε πως το ασθενοφόρο δεν διαθέτει οξυγόνο. Και για να τελειώνω την πληροφορία που τον έδωσε ένας εκ των πέντε συναδέλφων σας».