AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

Ο καιρός μας

Για κοινή προσπάθεια και δικαίωση όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων των βουλευτών που εξαρχής αντέδρασαν και εξέφρασαν την αντίθεση τους στην διενέργεια διερευνητικών γεωτρήσεων βωξίτη στα Γεράνεια, κάνουν λόγο και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Αυτό φαίνεται σε επιστολή που απέστειλε τόσο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γ. Βλάχος και Αθ. Μπούρας, όσο και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ε. Χριστοφιλοπούλου η οποία δείχνει ναι μεν ικανοποιημένη από την εξέλιξη της υπόθεσης, όμως επιφυλακτική υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καλώντας την κυβέρνηση να αποτρέψει μελλοντικά «δεύτερες σκέψεις» και «εναλλακτικά σενάρια».
Αναλυτικά παρακάτω οι δηλώσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

842blaxos

Γ. Βλάχος: Η απόφαση εκφράζει την τοπική κοινωνία και αποτελεί δικαίωση όλων μας

«Η συγκεκριμένη απόφαση εκφράζει το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών όλων μας που από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε και εκφράσαμε την πλήρη αντίθεσή μας στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί μια τέτοια δραστηριότητα, αφού σε καμία στιγμή δεν πιστέψαμε ότι αποτελούσε επένδυση με θετικό αντίκτυπο για την περιοχή.
Για το λόγο αυτό εκφράζω την πλήρη ικανοποίηση μου μετά από αυτή την εξέλιξη, καθώς η εξόρυξη βωξίτη θα συντελούσε στην υποβάθμιση της περιοχής υπονομεύοντας την αναπτυξιακή της προοπτική».

842mpouras

Αθ. Μπούρας: Να συμβάλλουμε όλοι για να προστατεύσουμε την περιοχή για το καλό των κατοίκων

«Η απόφαση για την απόρριψη της αδειοδότησης της μελέτης δικαιώνει τις προσπάθειες όλων μας, κυρίως όμως και πρωτίστως του Μεγαρικού λαού και όλων των φορέων της πόλης: Δήμου, Εκκλησίας, συνεταιρισμών, συλλόγων κτλ.
Από την πρώτη στιγμή σ’ αυτή την προσπάθεια και τον αγώνα βρέθηκα δίπλα στους κατοίκους της περιοχής.
H ανάπτυξη της περιοχής στηρίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όπως η γεωργία, η πτηνοτροφία, η κτηνοτροφία με προϊόντα ξεχωριστής ποιότητας αλλά και στον πολιτισμό και τον τουρισμό.
Πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στο μερίδιο που μας αναλογεί για να προστατεύσουμε την περιοχή για το καλό των κατοίκων και στην προσπάθεια αυτή θα είμαι δίπλα τους».

842xristofilopoulou

Ε. Χριστοφιλοπούλου: Ικανοποίηση, αλλά όχι εφησυχασμός

«Η απόρριψη της υποβληθείσας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την «Έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη» σε χώρο 50 στρεμμάτων στα Μέγαρα, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής -για την οποία ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από τον Συντονιστή κ. Σπυρίδωνα Κοκκινάκη- αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην δικαίωση της κοινής μας προσπάθειας με την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στόχος είναι η οριστική ματαίωση της δημιουργίας ορυχείου στα Γεράνεια Όρη!
Όπως εξηγήσαμε με αναλυτική επιστολή μας στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με ερώτησή μας στην Βουλή, η τυχόν υιοθέτηση της ΜΠΕ και η πιθανή αδειοδότηση μεταλλευτικής δραστηριότητας:
• Εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον, το οικοσύστημα, την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Μεγαρίδας και της ευρύτερης περιοχής!
• Δεν διαφυλάσσει την πολιτιστική κληρονομιά, ούτε την ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα.
• Δεν συνάδει με τον υφιστάμενο ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, ιδίως τον ν. 4277/2014 «νέος Ρυθμιστικός Σχεδιασμός Αττικής», και το Π.Δ. της 24/5/85.
Η αισιοδοξία όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Η απόρριψη της ΜΠΕ δεν αποτρέπει κατ’ ανάγκη την εξέταση του ζητήματος της αδειοδότησης σε ύστερο χρόνο και -πιθανόν- με άλλους όρους.
Η κυβέρνηση οφείλει να προτάξει την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων της περιοχής. Χωρίς «δεύτερες σκέψεις» και «εναλλακτικά σενάρια». Η ποιότητα ζωής, η περιβαλλοντική προστασία και η νομιμότητα δεν υπόκεινται σε μικρο-σταθμίσεις και μικρο-συμβιβασμούς. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους κατοίκους της Μεγαρίδας και της ευρύτερης περιοχής»!