AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.09.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Είναι γεγονός πως οι εκάστοτε διοικήσεις εκλέγονται για να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα και για να κάνουν πράξη τον δικό τους σχεδιασμό για τον Δήμο, την διοίκηση του οποίου διεκδικούν.
Μιλάμε για τον σχεδιασμό εκείνον και τα προγράμματα –το όραμα τέλος πάντων- που μας επικοινωνούν με εκείνα τα αλήστου κάλλους ιλουστρασιόν φυλλάδια που ετοιμάζουν, εκτυπώνουν και διανέμουν, υπό την καθοδήγηση «ειδικών» που τα επιμελούνται και τα «υπογράφουν».
Με μια ιδιομορφία… Την «θεωρία Επισκόπου».
Έρχεται λοιπόν το φυλλάδιο στην κοινωνία, στους πολίτες, ειδικά σχεδιασμένο, από ειδικούς που γνωρίζουν την «ψυχολογία του όχλου», ειδικούς που «πουλάνε» τον εαυτό τους για ειδήμων τόσο στον εκάστοτε «πελάτη» όσο και στον περίγυρό τους. Ειδικούς που δεν έχουν κάνει ποτέ την θεωρία πράξη. Ειδικούς που στο μυαλό τους «προσωπική αμοιβή» και όχι το κοινό συμφέρον.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών το βλέπουμε στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας. Χρέη, κακοδιαχείριση, οπισθοδρόμηση, εξόφληση πολιτικών γραμματίων, και στρεβλώσεις παντού. Αντί η χώρα να προχωρεί, οπισθοδρομεί. Διότι συνυπεύθυνη για αυτό είναι και η εκάστοτε Γενική Κυβέρνηση που δεν επιθυμεί επί της ουσίας την αληθινή Αποκέντρωση και την αποδέσμευση των Δήμων από τον εναγκαλισμό της.
Δεν υπάρχει νουνεχής πολίτης αυτό που στην πλειονότητα γνωρίζουν οι πολιτικοί στην Ελλάδα, ότι υπάρχει αυτό το «εγκαθιδρυμένο κομπρεμί» μεταξύ διοικήσεων Δήμων και Πολιτικών ώστε να μην αποφεύγεται η αλληλεξάρτηση. Διότι η εκλογή στα αξιώματα έως σήμερα είναι αυτοσκοπός κι όχι τρόπος αλλαγής και προόδου του τόπου τοπικά και γενικά.
Ωραίες οι θεωρίες, όπως παραπάνω εγράφη, ας πάμε τώρα σε ένα ουσιαστικό θέμα. Η κριτική είναι πολύ σημαντική και αναγκαία, αλλά πρέπει να συνοδεύεται ενίοτε και από προτάσεις. Φυσικά είναι ξεκάθαρο υπό πιο πρίσμα βλέπεις μια θητεία στην διοίκηση ενός Οργανισμού και δη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ας ασχοληθούμε με την ΔΕΥΑΜ. Μια δημοτική εταιρεία που αντί να φέρνει πρόσοδο στον Δήμο μας, άλλωστε αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης μιας εταιρείας, τον ζημιώνει. Χρόνια τώρα. Αντί να ξεκαθαρίσει το θέμα, και να μπει τάξη, μέσα από αυτήν την δημοτική εταιρεία, οι εκάστοτε διοικήσεις, έντονα ανακόλουθες πολιτικά, ενώ την έκλειναν προεκλογικά, μετεκλογικά την κρατούν με χίλιους τρόπους, παρά το ότι είναι «κλινικά νεκρή» ανοιχτή.
Βλέπετε έναν λογαριασμό της ΔΕΥΑΜ πολύ πρόσφατο. Είναι λοιπόν εμφανέστατα ορισμένα κύρια θέματα που δεν αντιμετωπίζονται, αντίθετα δημιουργούν πρόβλημα.
Βλέπουμε την περίοδο της κατανάλωσης να είναι από 22 Νοεμβρίου 2017 έως την 10 Ιανουαρίου 2018.
Βλέπουμε την Ημερομηνία Εκδόσεως του λογαριασμού να είναι η 14 Φεβρουαρίου 2018
Βλέπουμε την Ημερομηνία Λήξης να είναι η 30 Μαρτίου 2018.
Δηλαδή με απλά λόγια…
Κατανάλωση νερού δύο (2) μηνών, πληρώνεται πέντε (5) μήνες μετά.
Δεν μπορεί να αλλάξει αυτό; Αρχικά και μικρότερες καταναλώσεις θα έχουμε, εάν π.χ. γίνεται η καταμέτρηση ανά μήνα, και γρηγορότερη περίοδο αποπληρωμής του μικρότερου λογαριασμού θα έχουμε, και καλλίτερο έλεγχο θα έχουμε και γενικότερα θα είναι ευκολότερη και η αποπληρωμή στον προμηθευτή του αναλογούντος ποσού. Μπορεί εύκολα να παρακολουθείται σήμερα η εικόνα της εταιρείας και να ελέγχεται σε κάθε της δραστηριότητα. Άρα να υπάρχει γνώση του τι γίνεται ανά πάσα στιγμή…
Μπορώ να αντιληφθώ αυτό το πολιτικό θεώρημα του κοινωνικού αγαθού. Αλλά εσείς μπορείτε να αντιληφθείτε το τι συμβαίνει στους πολίτες; Επιβαρύνονται με χρέη για την λεγόμενη «κοινωνική πολιτική»;
Πώς θα εξυγιανθεί επί της ουσίας η εταιρεία και πως θα προσφερθεί σωστά στο κοινωνικό σύνολο η υπηρεσία που επιτελεί;
Πώς θέλουμε να μας διοικούν; Θέλουμε επιτέλους ή όχι διοικήσεις που πραγματικά θα υπερασπίζονται το «μεγάλο κοινωνικό όφελος» και τίποτα περισσότερο; Θέλουμε εν τέλει διοικήσεις που όσα λένε πριν τα κάνουν πράξη μετά με κάθε πολιτικό κόστος; Διότι, άλλωστε, αυτός δεν είναι ο λόγος που οι πολίτες τους έκαναν την ύψιστη τιμή να τους δώσουν προσωρινά την εντολή διοίκησης; Να φροντίσουν κατά την θητεία τους το κοινό όφελος και μόνο!!!!
Βγήκε μια διοίκηση να δώσει όλα τα στοιχεία στο φως; Να κοινοποιήσει στους πολίτες το τι συμβαίνει διαχρονικά με την ΔΕΥΑΜ; Θυμάστε μια διοίκηση που να καταλόγισε ευθύνες, να αποδέχτηκε ευθύνες για την πορεία και την επιβάρυνση με δεκάδες εκατομμύρια από την δημοτική αυτή εταιρεία; Μία διοίκηση που να έβαλε σε τάξη την εταιρεία;
Ακούμε φήμες για σπασμένα δίκτυα, για νερό που το μισό χάνεται, για υπερχρεώσεις που η ΔΕΥΑΜ, είτε από αβλεψία διοικήσεων, είτε από πλάνη, είτε από οποιονδήποτε λόγο δεν κατόρθωσαν να καταστήσουν την δημοτική αυτήν εταιρεία εάν όχι κερδοφόρο, τουλάχιστον ισοσκελισμένη στα έξοδα και τα έσοδά της.
Υπάρχει πολιτική υποκρισία; Πολιτική αδιαφορία; Πολιτική κρυψίματος των προβλημάτων κάτω από το χαλί;
Εάν ναι, τότε τί κάνουμε εμείς για αυτό; Τί κάνουν επιτέλους οι πολίτες;