AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Προϊόντος του χρόνου, έχει γίνει από πάρα πολλούς ειδήμονες προσπάθεια να κατηγοριοποιηθεί και να εξηγηθεί ο τρόπος άσκησης της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας πολιτικής.
Αυτά φυσικά στον «έξω» κόσμο, όχι στον ελλαδικό χώρο. Εδώ δυστυχώς για τους πολίτες πρώτα κι ύστερα για την ίδια την Ελλάδα, η Δημόσια Διοίκηση ταυτίζεται με την Δημόσια Πολιτική με καταστροφικά αποτελέσματα.
Η πολιτική που διαχρονικά ακολούθησαν οι Έλληνες πολιτικοί, ήταν καταστροφική δυστυχώς διότι προκειμένου να παραμείνουν και να νέμονται την εξουσία κατά το δοκούν, έπρατταν και πράττουν εντελώς αντίθετα από τα όσα οι επιστήμη διδάσκει.
Αυτό είναι το εντυπωσιακά αρνητικό. Παρά τους φανταιζί τίτλους σπουδών των περισσοτέρων από τους πολιτικούς… αστερίσκους, τίτλοι σπουδών που εμάς τους ψηφοφόρους μάς θαμπώνουν, μόλις τους προσφέρουμε την καρέκλα εξουσίας, θαρρείς πως μαύρη μαγεία -βουντού που έλεγε και ο Ζουράρις- επιδρά πάνω τους, και τίποτα απ’ όσα έχουν διδαχτεί δεν το εξασκούν.
Είναι όχι μόνο επιστημονικά απαράδεκτο, αλλά και ανήθικο να προτάσσουν όλοι αυτοί το ατομικό συμφέρον έναντι του Δημοσίου που υποτίθεται πως εκλέγονται για να υπερασπιστούν.
Εις τας Ευρώπας, στην περιοχή εκείνη στην οποία «όταν εμείς οι Έλληνες κτίζαμε Παρθενώνες, οι κάτοικοι ακόμα ζούσαν σε δεντρόσπιτα», αντιλήφθηκαν ότι η Δημόσια Διοίκηση για να λειτουργήσει είναι αναγκαίο να αποτάξει τις παθογένειες, να προχωρήσει σε μια φιλελευθεροποίηση από τις κρατικές δεσμεύσεις, να μεταρρυθμίσουν των Δημόσιο τομέα με όλο και περισσότερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Αντιλήφθηκαν ότι είναι αναγκαίο να εισάγουν όλο και περισσότερες πρακτικές των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις εναπομείνασες δημόσιες, ώστε να πετύχουν «οικονομικότητα», «αποδοτικότητα» και φυσικά «αποτελεσματικότητα».
Με λίγα λόγια, είναι αυτό που αναρωτιόμαστε εδώ στην… Μπανανία: «Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν κυβέρνηση στην Ιταλία ή στην Γερμανία για παράδειγμα, και το κράτος να λειτουργεί απρόσκοπτα, ακέραια.
Διότι πολύ απλά, άλλο η Δημόσια Διοίκηση και άλλο η Δημόσια Πολιτική.
Είναι ευνόητο ότι ό,τι συμβαίνει στην Ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή, σε μικρογραφία συμβαίνει και στα δημοτικά δρώμενα. Μόνο που ο μεγεθυντικός φακός της μικρής ή «μεγαλύτερης» μικρής περιοχής αναδεικνύει εύκολα και έντονα τα προβλήματα.
Δεν είναι τυχαίο που σε συγκεκριμένους Δήμους ανά την χώρα, τίποτα δεν προχωρά, Τίποτα δεν αλλάζει αντίθετα, με μανία θα έγραφα, παραμένουν οι δημοτικές αρχές τους προσηλωμένες στον τρόπο διοίκησης του προηγούμενου… αιώνα.
Τρόπος διοίκησης που στηρίζεται στις επιχορηγήσεις του κράτους, στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, κοινώς τα χρήματα που το κράτος χορηγεί, και από «επαιτείες» τις γνωστές χορηγίες. Πέρα από τα παραπάνω; Μα φυσικά το άγνωστο.
Πώς είπατε; Τί θέλω να κάνουν οι δύσμοιροι Δήμαρχοι που «ποινή εκτίουν» αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του Δήμου; Να μεταρρυθμίσουν πρώτα τον εαυτό τους. Να αντιληφθούν επιτέλους τα απλά και βασικά στοιχεία Διοίκησης και να προχωρήσουν σε τομές διοικητικές. Να ξεκολλήσουν από το τέλμα. Ειδάλλως να παραιτηθούν!
Αυτό βέβαια προϋποθέτει όχι μόνο ανοιχτό μυαλό, ενημέρωση, αλλά και δύναμη, θάρρος, θέληση για προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Το βασικότερο όμως, απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας. Πρώτα του Δημάρχου και των υπολοίπων μελών της πολιτικής διοίκησης του Δήμου, και μετά των πολιτών.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει συνταγογράφηση φαρμάκου τέτοιου που να καταφέρει να αποτρέψει την» εγχείρηση» τέτοιων «βαρέως ασθενούντων» Δήμων.
Είναι δυνατόν να μην μπορεί ο εκάστοτε Δήμαρχος να αντιληφθεί πως εάν κάνει τον Δήμο στον οποίον άρχει καλλίτερο για τους πολλούς, εάν τον μεταλλάξει και τον αναπτύξει, οδηγώντας των σε ένα άλλο επίπεδο παροχής υπηρεσιών και δομών για τους πολίτες, τότε οι πολλοί θα τον αποδεχτούν και θα τον αναζητήσουν στις επόμενες εκλογές;
Είναι δυνατόν και είναι συνετός ένας Δήμαρχος που το μόνο του μέλημα από την ανάληψη των καθηκόντων του είναι να κάνει όλες εκείνες τις απαραίτητες και ανήθικες συμμαχίες ώστε να ξανά-εκλεγεί στο τέλος της θητείας του;
Πώς μπορεί ένας τόσο ανάξιος για τον Δήμο του άρχοντας να επιθυμεί, ενώ επί της ουσίας ούτε τα ευνόητα, τα δεδομένα, τα αναγκαία, τα αυτονόητα, να μην προσφέρει στους δημότες του, να επανεκλεγεί;
Από την άλλη πως μπορούν οι Δημότες να ανέχονται και να σκύβουν το κεφάλι σε έναν τέτοιον αναποτελεσματικό και ανίκανο δημοτικό άρχοντα; Πώς είναι δυνατόν σήμερα, την εποχή που η πληροφορία είναι σε μόλις μερικά δευτερόλεπτα στην οθόνη του τάμπλετ ή του σμάρτφον ή του υπολογιστή μας, οι Δημότες να μην βλέπουν, να μην γνωρίζουν την πρόοδο και την ευημερία άλλων Δήμων είτε της χώρας μας είτε εξωχώριους, και να μην απαιτούν από τον εκάστοτε Δήμαρχό τους είτε να αλλάξει νοοτροπία είτε να μεταρρυθμίσει επιτέλους τον Δήμο και να προσφέρει την ανάπτυξη στους Δημότες;
Η Δημοκρατία μας δυστυχώς νοσεί. Εύκολα δίνεται βήμα σε μικρούς και αναποτελεσματικούς, γεμάτους ιδιοτέλεια ανθρώπους, που άνετα κατηγορούν τους πάντες. Δίνεται βήμα σε σοφιστές που μετατρέπουν τις προσδοκίες των πολιτών υπέρ τους. Τείνει η Δημοκρατία να μετατραπεί σε ολιγαρχία και σε ολοκληρωτικό καθεστώς, ακριβώς επειδή οι πολίτες δεν αντιδρούν.
Είναι πολύ-πολύ σημαντικό επίσης, σαν δημοτικός σύμβουλος να κάνεις αυτό που εκλέχτηκες-διατάχθηκες να κάνεις, το να βάζεις δηλαδή την πόλη σου και τα συμφέροντά της πάνω από την προσωπική σου γνωριμία με τον Δήμαρχο!
Εκλέχτηκες διατάχθηκες να κάνεις την πόλη και την περιοχή σου Καλλίτερη!
Ειδάλλως η Δημοκρατία αδυνατεί και εν τέλει υποχωρεί…