AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γραφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η πόλη να μην μας εντυπωσιάζει πάντα.
Θετικά με το φυσικό της κάλλος, με τις ομορφιές της, με την μοναδικότητα της φυσικής της θέσης, με τις θάλασσες που έχει, με την «δυναμική» της και την «δύναμη» που σου δίνει σε κάθε στιγμή.
Αρνητικά με τη νοοτροπία που έχουμε, με την ανελευθερία βούλησης, με την αδιαφορία των κατοίκων στο σύνολό τους για πάρα πολλά θέματα ουσίας και ανάπτυξης. Επιλογή μας δεν είναι το καλό της πόλης μα το καλό το δικό μας. Λες και δεν γνωρίζουμε ότι το μέλλον της πόλης μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον μας, δηλαδή το μέλλον των κατοίκων της. Επιλογή μας είναι, τουλάχιστον δύο γενεές τώρα, να μην επιχειρούμε, να μην αγωνιζόμαστε και να μην απαιτούμε να αλλάξουν οι ταγοί μας τον τρόπο που προσεγγίζουν τα θέματα της πόλης. Μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, αλλά και της καθημερινότητας. Δύο τουλάχιστον γενιές τώρα τις μεγαλώσαμε με την νοοτροπία «να σπουδάσεις, να έχεις και μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα και να μπεις σε μια δουλειά». Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας για να γίνουν… δούλοι!!!
Οι οικονομικές συνθήκες άλλαξαν άρδην, και οι δούλοι βιώνουν ακόμα εντονότερα την σκλαβιά και με την πολιτική υπόσχεση των «καλλίτερων ημερών». Αντί «να τα πάρουν από τα αφεντικά» με την «ανακατανομή των εισοδημάτων», να τα πάρουν από τους «πλούσιους» δηλαδή, για να τα δώσουν στους «φτωχούς», απλώς φτωχοποιούν ακόμα περισσότερο τους δούλους.
Γιατί; Μα επειδή είναι αναποτελεσματικοί και επειδή φυσικά, κανένας μα κανένας νουνεχής «πλούσιος» που βγάζει λεφτά με την εκμετάλλευση των… δούλων, δεν θα δεχτεί ποτέ να… μοιράσει σε αυτούς τον πλούτο του.
Η αναποτελεσματικότητα είναι και κάθετη και οριζόντια. Όμως, πώς να αποδεχτεί η οποιαδήποτε αρχή και ειδικά σε τοπικό επίπεδο την αναποτελεσματικότητά της; Πώς να αποδεχτεί ότι την ώρα που μας υπόσχεται μια νέα καλλίτερη προοπτική για την πόλη και άρα τους κατοίκους της, έχει στο μυαλό της μόνο την αίγλη του αξιώματος, την αυτοπροβολή και την υστεροφημία και σε αρκετές περιπτώσεις το ιδιοτελές ;
Είναι αλήθεια πως δεν φταίνε αποκλειστικά εκείνοι που θέτουν υποψηφιότητα και εκλέγονται. Ίσως να έχουν το λιγότερο μερίδιο ευθύνης. Ίσως τελικά να φταίμε πάρα πολύ εμείς που τους εκλέγουμε.
Το ερώτημα που τίθεται προς σκέψη είναι ξεκάθαρο: Από την στιγμή που εκλέγονται από εμάς, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, με συγκεκριμένες θέσεις για την πόλη και τους πολίτες κατ’ επέκταση, εμείς γιατί ανεχόμαστε και παθητικά αποδεχόμαστε να κάνουν τα αντίθετα ή να μην κάνουν πράξη το πρόγραμμά τους; Γιατί τους επιτρέπουμε να συνεχίσουν την πολιτική κοροϊδία μας και δεν τους προτρέπουμε να παραιτηθούν απαλλάσσοντάς μας από την αναποτελεσματικότητά τους ;
Έχουμε ακούσει και διαβάσει πάμπολλες φορές, και ίσως θα ξανακούσουμε και θα ξαναδιαβάσουμε για τον ρόλο των εθελοντών στην διοίκηση, για το ρόλο των ίδιων χορηγών και το πόσο βοηθούν στο να γίνουν πράγματα για την πόλη μας.
Να γίνουν τα ίδια πράγματα που η προηγούμενη διοίκηση προσπαθούσε να τα κάνει με τα «ίδια κεφάλαια» που διέθετε ή δανείζονταν από το μέλλον και για αυτό την μεμφόταν η τότε αντιπολίτευση, ενώ τώρα γίνονται με εθελοντές και χορηγούς. Ίδια πράγματα, που συνοψίζονται κυρίως σε «άρτον και θεάματα».
ΌΧΙ, δεν μηδενίζω τίποτα και κανέναν. Κάνουν αυτό που μπορούν τηρουμένων των αναλογιών. Κάνουν ό,τι μπορούν βάσει της πολιτικής τους παιδείας και βάσει της πολιτικής τους σκέψης. Μα πάνω από όλα κάνουν ό,τι μπορούν βάσει αυτών που τους ζητάμε εμείς οι πολίτες. Δηλαδή τα γνωστά… Καμιά οκτάμηνη σύμβαση, καμιά φτυαριά πίσσα στην γούβα έξω από το σπίτι μας, καμιά λάμπα, κανά χορό και πανηγύρι έτσι για να πιανόμαστε χέρι-χέρι και να χορεύουμε, καμιά γιορτή τσιπούρας με χορηγούμενα φαγητά, ενδεχομένως από αυτούς που θέλαμε να εκδιώξουμε επειδή θα μας μόλυναν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα την περιοχή κ.ά.
Τελικά έχω μια απορία που δεν ξέρω εάν θα καταφέρω κάποτε να την λύσω. Μιας και όλα γίνονται με χορηγίες, μικρές ή μεγάλες, και γίνεται συνεχώς μνεία στους χορηγούς , που σημειωτέον, πάντα με επιτηδευμένη πολιτική ταπεινότητα, αναφέρεται από μικροφώνου ή στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας πως «χωρίς αυτούς δεν θα καταφέρναμε τίποτα», γιατί δεν προτείνουμε να αναλάβουν στελέχη των επιχειρήσεών τους την διοίκηση του Δήμου;
Είναι τόσο καταρτισμένα στους τομείς τους αυτά τα στελέχη που μπορούν σε βάθος πενταετίας να αλλάξουν τα πάντα προς το κάλλιστο. Να φέρουν ανάπτυξη και ευημερία. Επίσης δεν θα χρειαστεί να τρέχουμε κάθε λίγο και λιγάκι στην… ρούγα τους παρακαλώντας τους να μας συνδράμουν.
Αντί να επαιτούμε ως Δήμος, αντί να «μειώνεται και να «εκτίθεται» πολιτικά με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο η Δημοτική Αρχή που αναγκάζεται να ζητήσει την συνδρομή των χορηγών, με αυξημένη ενδεχομένως την επικινδυνότητα, να ζητηθούν κάποια στιγμή ανταλλάγματα, αλλά και η αντιπολίτευση και εν τέλει όλο το σύνολο των πολιτών, δεν είναι καλλίτερο να υπάρξει μια τέτοιου είδους Διοίκηση; Μια Διοίκηση τεχνοκρατών;