AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Ένα φανταστικό σενάριο έγινε πραγματικότητα χθες. Τελικά υπάρχει Θεία Δίκη. Και πάμε σε μια… υπόθεση εργασίας!
Πρέπει κατά την εισήγηση του δημάρχου κ. Σταμούλη να επιτρέψουμε και να αποδεχτούμε ως Δήμος την από ΕΥΔΑΠ & ΔΕΗ κατάθεση Διαταγών Πληρωμής, το έσχατο πριν την δήμευση περιουσιακών στοιχείων ή την φυλάκιση του «καθ’ ού» ή «καθού».
Βάσει και των δηλώσεων της νομικής συμβούλου το κράτος στην διευκρίνησή της στο 49ο λεπτό της συνεδρίασης του Δ.Σ., η οποία είπε ότι «ως προς τις διαταγές πληρωμής […] υπάρχει μια υπουργική απόφαση που μάλλον θα παραταθεί η διάρκεια ισχύος της (50ο λεπτό περίπου της συνεδρίασης του Δ.Σ.) και θα προβλέπει να πληρωθούν από τελεσίδικες αποφάσεις και διαταγές πληρωμής χρέη των Δήμων όχι των Δημοτικών επιχειρήσεων[…]».
Μαγικό. Αρχικά επειδή θα γίνει προπομπός πολλών καλών και θετικών για την κοινωνία νέων, εφόσον πλέον το αναλάβει μια δυνατή ομάδα νομικών, ώστε να πιεστεί το αντίστοιχο Υπουργείο, να το κάνει και για τους Δημότες που εν τέλει ο εκάστοτε Δήμος τους αντιπροσωπεύει.
Πέραν του αστεϊσμού, το μαγικότερο όλων είναι πως όταν υπάρχει ένα χρέος και αποφασίζει ο προμηθευτής να διεκδικήσει με διαταγή πληρωμής από τον πελάτη-οφειλέτη του το ποσό που του οφείλεται, τότε, νομικά πάντα, συμβαίνει το εξής:
1. Το χρέος σχεδόν διπλασιάζεται
2. Είναι απαιτητό οποιαδήποτε στιγμή από την τελεσίδικη απόφαση και με οποιονδήποτε τρόπο ξεκινώντας από κατάσχεση εάν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία και λογαριασμοί καταθέσεων
Ισχύουν τα παραπάνω στην περίπτωση των ΟΤΑ; Εάν ναι γιατί αποσιωπήθηκαν;
Όσον αφορά το θέμα της συζήτησης που έγινε με το υπουργείο, που εν τέλει προτάθηκε –δεν γνωρίζουμε με κάθε επισημότητα από ποιόν και όχι εγγράφως- να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο μοντέλο εξόφλησης, είναι εντελώς έωλο. Δεν γνωρίζουμε απλώς εικάζουμε το ότι θα παραμείνει ο Υπουργός, η Κυβέρνηση όλο το σύστημα το νομικό σε ισχύ ώστε στο τέλος να δούμε το τί θα γίνει.
Διότι –παρεκτός εάν είναι εγγράφως συμφωνημένο- η απονομή της Δικαιοσύνης καθυστερεί πάρα πολύ, και μέχρι να υπάρχει τελεσίδικη απόφαση, εκτός του ότι το χρέος θα είναι σχεδόν διπλάσιο, εκτός του ότι το χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. προς την ΔΕΗ & την ΕΥΔΑΠ, θα συνεχίσει να αυξάνεται, και εννοώ το χρέος ύστερα από αυτό που θα μπει στην διαταγή πληρωμής, δεν ξέρουμε εάν στις εκλογές που θα έρθουν θα παραμείνει η ίδια Κυβέρνηση.
Μήπως τίθεται θέμα να πάρει ο ΕΥΔΑΠ τα πάντα χωρίς καμία απολύτως αποζημίωση;
Επίσης, ποιος θα φέρει την ευθύνη εάν –συμβάν που απεύχομαι- πάνε όλα στραβά, και αφού δεν υπάρχει έγγραφη δέσμευση κανενός υπευθύνου είτε Υπουργού είτε Γραμματέα κ.ά., θα χαθεί περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Μεγαρέων όπως είναι τα Δίκτυα και ο Βιολογικός;
Από την άλλη πλευρά, η ΕΥΔΑΠ είναι ή όχι Δημόσια Υπηρεσία; Είτε είναι είτε όχι, υπάρχει κάποια έγγραφη εξασφάλιση πως θα μπορέσει ο εκάστοτε Δήμος, με τον οποίον θα διαπραγματεύεται, να επιβάλλει «απορρόφηση» εργαζομένων, δημιουργία γραφείων και ειδικών συνεργείων στην περιοχή του;