AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

18.11.2018

Ο καιρός μας

824kazakis01

Στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Μεγαρέων βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 27 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.Μ. Δημ. Καζάκης.
Τον κ. Καζάκη και τα μέλη του κλιμακίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου υποδέχθηκε ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του πυρήνα Μεγάρων Κ. Δέδες, γνωστοποιώντας ότι σκοπός της επίσκεψης του προέδρου αλλά και των μελών του Ε.ΠΑ.Μ, ήταν να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο για τα προβλήματα που έχουν προκύψει ειδικότερα στη Νέα Πέραμο, από την φονική καταιγίδα που έπληξε την Δυτική Αττική.
Ο Δημ. Καζάκης, αρχικά επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη ο οποίος τον ενημέρωσε για τον τραγικό απολογισμό που άφησαν πίσω τους οι φονικές πλημμύρες, όσο και για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έγιναν από την διοίκηση του Δήμου, από την Πυροσβεστική αλλά και από τις εθελοντικές ώστε να αποκατασταθούν άμεσα τα προβλήματα για να βρουν ξανά τον βηματισμό τους οι πληγέντες στη Νέα Πέραμο.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Καζάκης ξεκίνησε ρωτώντας… «γιατί, ακόμη πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, υπάρχουν περιοχές της χώρας όπως η Μάνδρα και η Νέα Πέραμος που έχουν καταστραφεί»;…
Απαντώντας ο ίδιος στο ερώτημα που έθεσε, ανέφερε πως το βασικό ζήτημα έγκειται στο ότι τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα δεν προβλέπονται έργα κοινής ωφέλειας.
«Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός και καμία πρόβλεψη για έργα κοινής ωφέλειας, δηλαδή για αντιπλημμυρικά έργα, για ζητήματα διευθέτησης χειμμάρων, για υποδομές στις πόλεις ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν προβλήματα φυσικής καταστροφής ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης», εξήγησε ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.Μ. , τονίζοντας πως ότι γίνεται, γίνεται ως … πάρεργο.
Ως παράδειγμα πάρεργου, έφερε τα αντιπλημμυρικά έργα που φτιάχτηκαν με αφορμή το έργο της Εθνικής Οδού, επισημαίνοντας πως ένα αντιπλημμυρικό έργο ενός έργου, μπορεί και να μην λειτουργεί, γνωστοποιώντας ότι και στην συζήτηση που είχε με τον Δήμαρχο, με στοιχεία αποδείχθηκε ότι το αντιπλημμυρικό της Εθνικής Οδού είναι αυτό που δημιούργησε το μεγάλο πρόβλημα, εφόσον λειτουργεί ως φράγμα για την λεκάνη απορροής των Μεγάρων.

Οι αιτίες του προβλήματος

Όπως είπε ο κ. Καζάκης, οι αιτίες του προβλήματος σχετίζονται στο ότι οι κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1990 ενδιαφέρονται μόνο στο να τραβάνε ευρωπαϊκά κονδύλια.
«Ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεσμεύεται για να εκταμιεύονται ευρωπαϊκά κονδύλια», ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας την αναφορά του στις αιτίες του προβλήματος.
«Οι εκάστοτε κυβερνώντες, δεν λένε και δεν εξηγούν στον κόσμο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση από την εποχή του πακέτου Ντελόρ και μετά, δεν έχει επιλέξιμα έργα που αφορούν έργα κοινής ωφέλειας. Και εφόσον δεν τα επιλέγει, δεν τα χρηματοδοτεί.
Οπότε όταν είναι να πάρεις χρήματα και δεσμεύεις ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να τα εκταμιεύσεις από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, δεν περισσεύει τίποτα για να προγραμματίσεις έργα κοινής ωφέλειας» τόνισε ο κ. Καζάκης, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη εφόσον δεν πραγματοποιούνται αντιπλημμυρικά έργα.
Δράττοντας της ευκαιρίας ο πρόεδρος του Ε.Π.Α.Μ. αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στην Βουλή στον προϋπολογισμό του 2018, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα κοινής ωφέλειας, χαρακτηρίζοντας «αστείους» τους εθνικούς πόρους που προβλέπονται ανά υπουργείο.

Ποια η βασική λύση…

Κατά τον κ. Καζάκη, ως βασική λύση για τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι καταστροφικές πλημμύρες δεν είναι ούτε τα 500 ευρώ σε κάθε πληγέντα, ούτε οι 5.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση. Λύση είναι να υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα έργων κοινής ωφέλειας. «Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε βάθος δεκαετιών. Όμως για να γίνει αυτό πρέπει η Ελλάδα μας να απελευθερωθεί. Δεν μπορεί να είμαστε υπό κατοχή αυτή τη στιγμή, το δημόσιο ταμείο να βρίσκεται στην Φρανκφούρτη και να συζητάμε εμείς πότε και εάν θα εκταμιεύσουν οι Ευρωπαίοι τα χρήματα που θα δώσει (εάν τα δώσει) το ελληνικό κράτος στους πλημμυροπαθείς» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ, θέλοντας με αυτό το τρόπο να δείξει πως τα πάντα πλέον εκταμιεύονται από τη Γερμανία με βάση τα προβλεπόμενα και συμφωνημένα προϋπολογισθέντα κονδύλια.
«Οι ενισχύσεις για τους πλημμυροπαθείς είναι έκτακτες και πρέπει να πεισθούν οι δανειστές εάν δεν δοθούν τα 30.000.000 ευρώ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, οι πολίτες θα επαναστατήσουν» ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καζάκης