AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

23.09.2018

Ο καιρός μας

Ερώτημα που αφορούσε γενικότερα τις κινήσεις του δημάρχου αλλά και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις έθεσε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου ο Αντ. Χοροζάνης. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απευθυνόμενος προσωπικά στον δήμαρχο στάθηκε στην επίσκεψη του τελευταίου στον υπουργό εσωτερικών Παν. Σκουρλέτη, θέτοντας τους προβληματισμούς του.
Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του υπουργού ο κ. Χοροζάνης ανέφερε πως διαπίστωσε ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν ήταν κάθετος και κατά της εξόρυξης. Όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι θα αξιολογήσει μια σειρά βασικών κριτηρίων που σχετίζονται με την νομιμότητα και το περιβάλλον. Συνεχίζοντας ο κ. Χοροζάνης στάθηκε και στις δηλώσεις του δημάρχου μετά την επίσκεψη μένοντας στην αναφορά πως «εμείς έχουμε να κάνουμε μόνο με τον επιχειρηματία και όχι με το κράτος» ερωτώντας εάν το κράτος ανήκει στους εχθρούς αυτού του αγώνα ή στους φίλους. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κλείνοντας τόνισε πως «είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε πολιτικά οι δημοτικές παρατάξεις, αποφασίσαμε να κάνουμε έναν κοινό αγώνα συμφωνώντας στο να μην προχωρήσει η εξόρυξη βωξίτη στην περιοχή μας».

Στον αγώνα θέλουμε να συστρατεύσουμε τους πάντες

Απαντώντας συνολικά ο δήμαρχος για το θέμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων κατά του βωξίτη ανέφερε τα εξής:
«Στον αγώνα κατά του βωξίτη θέλουμε να συστρατεύσουμε τους πάντες. Μόνο ζημιά κάνουν όσοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν ζιζάνια και να σπείρουν αμφιβολίες σχετικά με το πώς θα γίνει ο αγώνας αλλά και με το ποιος είναι μαζί μας ή όχι. Σύσσωμος ο Μεγαρικός και ο Νεοπεραμιώτικος λαός είναι κατά των ορυχείων βωξίτη. Όλοι οι σύλλογοι και οι φορείς αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις είναι κατά των ορυχείων βωξίτη. Ξέρετε πως σ’ αυτό τον αγώνα είναι μπροστά ο δήμαρχος, ο αγώνας είναι μεγάλος και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα. Τώρα το πόσο ένθερμοι ή όχι θα είναι οι σύμμαχοι, δεν νομίζω ότι είναι σκόπιμο να λέμε ποιος υποστηρίζει περισσότερο ή λιγότερο και να σχολιάζουμε δηλώσεις οι οποίες ενδεχομένως κρύβουν κάποιες άλλες σκοπιμότητες. Επαναλαμβάνω πως ο αγώνας είναι μεγάλος και τους θέλουμε όλους συμμάχους από όποια θέση και αν βρίσκονται. Σας ενημερώνω πως έχουμε μαζί μας και κυβερνητικά στελέχη τα οποία θα συνδράμουν και σε αυτόν τον αγώνα. Το πόσο και πως θα το κρίνει ο καθένας με τον τρόπο του».

Η ρύπανση του Σαρωνικού και η ανησυχία του Κλ. Βαρελά

Το επόμενο θέμα που τέθηκε στα προ ημερήσιας διάταξης ήταν από τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κλ. Βαρελά. Με αφορμή την ρύπανση του Σαρωνικού από το πλοίο «Αγία Ζώνη» ο κ. Βαρελάς ρώτησε αν έχουν γίνει αναλύσεις για να γίνει γνωστό αν έχει επηρεαστεί η ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων στα όρια του δήμου. Επίσης ρώτησε εάν ο δήμος είναι προετοιμασμένος στην περίπτωση που η πετρελαιοκηλίδα φτάσει και στην περιοχή του δήμου μας, ζητώντας ενημέρωση εάν έχει γίνει κάποια σύσκεψη στο δήμο με την συμμετοχή των λιμενικών αρχών αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων.
Κλείνοντας ο κ. Βαρελάς ρώτησε: «Επειδή ο Σαρωνικός είναι και δική μας θάλασσα όπως είναι και της Γλυφάδας και του Αλίμου, θα συμμετάσχουμε στις όποιες νομικές ενέργειες γίνουν προς την κεντρική διοίκηση υποστηρίζοντας έμπρακτα την γειτονική τοπική αυτοδιοίκηση δηλαδή τους δήμους που επλήγησαν;».
Δράττοντας της ευκαιρίας ο έμπειρος δημοτικός σύμβουλος υπενθύμισε ότι οι δημόσιες σχέσεις και η επίδειξη αλληλεγγύης είναι επένδυση στο μέλλον και στην αντιμετώπιση και των δικών μας προβλημάτων, τονίζοντας πως το θέμα της αλληλεγγύης πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα την στιγμή μάλιστα που ο δήμος Μεγαρέων αντιμετωπίζει και αυτός πρόβλημα με το ενδεχόμενο δημιουργίας ορυχείων βωξίτη στην περιοχή των Γερανείων.

«Αν μας ζητηθεί βοήθεια θα την παρέχουμε»

Στην απάντηση του ο δήμαρχος, παραδέχθηκε πως το πρόβλημα που προέκυψε με την πετρελαιοκηλίδα είναι τεράστιο και αφορά όλους. «Πρέπει να κατανοήσουμε σε ποιο επίπεδο είναι το πρόβλημα και πόσο μας αγγίζει. Αυτό που έγινε δεν είναι καλό για το περιβάλλον. Το περιβάλλον δεν έχει όρια και σύνορα, ευτυχώς όμως εμείς είμαστε μακριά από αυτό το κακό. Δεν μπορούμε όμως να πούμε εμείς τι κάνουμε για τις ακτές του Αλίμου και της Γλυφάδας. Για όποια βοήθεια χρειαστούν οι δήμοι σαφώς και θα είμαστε αλληλέγγυοι. Όμως σκόπιμο είναι να πας να βοηθήσεις αυτόν που θέλει. Δεν μπορείς να πας μόνος σου και να πεις έρχομαι να σε βοηθήσω, γιατί μπορεί να κάνεις ακόμα και ζημιά στον αγώνα που γίνεται. Αν μας ζητηθεί οποιαδήποτε βοήθεια θα την παρέχουμε, αφού το περιβάλλον δεν έχει σύνορα», απάντησε ο κ. Σταμούλης.