AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.07.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της εβδομάδας που πέρασε ήταν σαφέστατα η «σύλληψη» των υπευθύνων καταστηματαρχών κατά την διάρκεια συναυλίας που είχε διοργανωθεί στην πλατεία Φρειδερίκης (Λυτάρα).
Γεγονός που ανέδειξε περίτρανα, πάρα πολλά θέματα και θεωρητικά έριξε άπλετο φως σε ένα ακαθόριστο καθεστώς που χρόνια τώρα, με κάθε τρόπο, προσπαθεί να εγκαθιδρυθεί εις βάρος όλων των πολιτών αλλά και στην ουσία των ίδιων των καταστηματαρχών.
Χρόνια τώρα όλοι μιλάμε –σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος- για την «Νύχτα». Την «Νύχτα» και τις απροσδιόριστες σκιές της. Τα Μέγαρα δεν ξεφεύγουν από αυτήν. Εναγωνίως μάλιστα προσπαθούν να την φτιάξουν. Ο λόγος; Μα φυσικά το κέρδος. Χωρίς να υπολογίζεται σε καμία των περιπτώσεων ο παράγοντας άνθρωπος. Έχει καταβληθεί μεγάλος κάματος για να επιτευχθεί η ένταξη στην «Νυχτερινή διασκέδαση». Μόνο που στην εναγώνια προσπάθεια να ενταχθούν στην «Νυχτερινή διασκέδαση» πλείστοι από τους επαγγελματίες, ξέχασαν ότι η διασκέδαση είναι άλλη έννοια από αυτήν της «Νύχτας».
Αρχικά λοιπόν μετά από πάρα πολλά χρόνια, ωρίμασε η έννοια της συνεργασίας μεταξύ των παρακείμενων της πλατείας καταστημάτων, με την απόφαση, δύο εξ’ αυτών, που τους αξίζουν τα πολλά-πολλά συγχαρητήρια, να διοργανώσουν κοινές εκδηλώσεις. Την δεύτερη ουσιαστικά συναυλία-live, με μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του κοινού. Ένα κοινό που έχει ποιότητα και απαιτήσεις, που κάποιοι, δεν αναφέρομαι μόνο σε καταστηματάρχες, δεν το αντιλαμβάνονται. Είτε επειδή είναι μικρόνοοι είτε επειδή δεν έχουν γνώση, είτε επειδή αδιαφορούν. Το σημαντικότερο που οι καταστηματάρχες κι όχι μόνο αγνοούσαν ή ηθελημένα έκαναν πως δεν αντιλαμβάνονταν επειδή ήθελαν τον κόσμο μόνο για το κατάστημά τους, είναι πως όταν γίνεται μια κεντρική εκδήλωση, τότε ο όγκος του κόσμου που συμμετέχει είναι μεγάλος, υπέρ-αρκετός για όλους, μοιράζεται σε όλα τα καταστήματα και δίνει ζωή και κίνηση στην παρατημένη και υποβαθμισμένη περιοχή. ΝΑΙ, υποβαθμισμένη και κατακερματισμένη περιοχή.
Εν συνεχεία αναδείχτηκε περίτρανα πως όταν και όποτε «θέλουν» οι τοποτηρητές των νόμων, τους εφαρμόζουν κατά γράμμα. Καμία παράταση μουσικών οργάνων, αυτό το ευφυολόγημα που βγήκαν κάποιοι να υποστηρίξουν πως δίνεται, χωρίς να σκεφτούν ότι εκθέτουν τον εαυτό τους, την υπηρεσία τους και την δημοτική αρχή, δεν έχει ισχύ σε «ανοιχτό χώρο». Και ανοιχτός χώρος δεν νοείται μόνο η πλατεία, αλλά και το κατάστημα την ώρα που αντί να είναι κλειστά τα πορτοπαράθυρά του, τα έχει ανοιχτά τεχνηέντως. Αυτό λοιπόν έγινε απολύτως κατανοητό. Όμως ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα χωρίς να τον «ωθούν» κάποιοι να εφαρμοστεί. Είναι ευνόητο αυτό και αποδείχτηκε ξεκάθαρα.
Πέραν όλων αυτών, μεγάλη εντύπωση προκλήθηκε από την σπουδή δεκάδων ανθρώπων που είτε διασκέδαζαν την ώρα της επέμβασης για την σύλληψη των υπευθύνων των καταστημάτων είτε απλώς διάβασαν για το συμβάν και αμέσως έστησαν τα αυτοσχέδια διαδικτυακά δικαστήρια και καταδίκασαν τους ενόχους που τους προσέφεραν κάποιοι επιτήδειοι ή κάποιοι που θεώρησαν πως έτσι θα αποδυναμώσουν τις φωνές αγανάκτησης για την καταστρατήγησης του ωραρίου της Κοινής Ησυχίας και συγχρόνως θα ασκήσουν πίεση στα αστυνομικά και πολιτικά όργανα ώστε να μην τους ενοχλούν την ώρα που εκείνοι… ενοχλούν.
Συμπερασματικά, αποδείχτηκε πως η συνεργασία δρα θετικά και εποικοδομητικά για όλους. Είναι αναγκαίο να σεβόμαστε τους νόμους και επιτέλους να αντιληφθούμε πως άλλο η «Νύχτα» και άλλο η Διασκέδαση. Την Διασκέδαση όλοι μας την αναζητούμε ενώ την «Νύχτα» χρειάζεται να την αποστρεφόμαστε διότι όχι μόνο δεν μας προσφέρει τίποτα, αντίθετα καταστρέφει και είναι επικίνδυνοι για την νεολαία μας, διότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τί τους προσφέρει, τί τους σερβίρει και πού την οδηγεί, επειδή δεν είμαστε παρόντες. Το βασικότερο όμως είναι –αποδείχτηκε εξ’ άλλου- πως όταν δεν υπάρχουν στοιχεία, δεν μπορεί κανένας, είτε κατέχει είτε όχι κάποιο αξίωμα, να γίνεται κατήγορος, δικαστής και δήμιος.
Διότι έτσι μετατρέπεται ο ίδιος σε γραφική φιγούρα που όμως, ούτε στο θέατρο σκιών -που επιθυμεί διακαώς να πρωταγωνιστήσει- δεν τον δέχονται. Διότι ακόμα και στο θέατρο σκιών υπάρχουν κανόνες.