AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

17.07.2018

Ο καιρός μας

Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στην εκχώρηση του δημοτικού σφαγείου Μεγάρων στην εταιρεία Β. & Ν. Καρυλάκης. Η εταιρεία θα πληρώνει στο δήμο για 10 έτη το ποσό των 400 ευρώ μηνιαίως με την διοίκηση του δήμου να οδηγείται στην επιλογή αυτή μετά από σειρά από τριών άκαρπων πλειοδοτικών διαγωνισμών σε διάστημα 2 χρόνων.
Τα δημοτικά σφαγεία των Μεγάρων που κατά καιρούς έχουν αποτελέσει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης των εκάστοτε δημοτικών διοικήσεων, τόσο με την Νομαρχία (κόντρα δημάρχου Δ. Στρατιώτη με Νομάρχη Αρ. Αρκουδάρη το 2009), όσο και με στελέχη της αντιπολίτευσης, ήταν ζημιογόνα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν εξυπηρετούσαν μικρό αριθμό κτηνοτρόφων.
Για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων των σφαγείων έγιναν μεγάλες προσπάθειες τόσο από τις διοικήσεις Δ. Στρατιώτη και Χρ. Σύρκου παλαιότερα, όσο και από την διοίκηση Ι. Μαρινάκη πριν μια τριετία, δίχως όμως τα δημοτικά σφαγεία να αποφέρουν έσοδα στα ταμεία του δήμου Μεγαρέων.
Τον Σεπτέμβριο του 2014, με την αλλαγή της διοίκησης του δήμου, άλλαξε και η πολιτική, αφού τόσο ο πρώην αντιδήμαρχος Γιαν. Δήμας (γνώστης για πολλά χρόνια του θέματος), όσο και ο δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, έβλεπαν πως το κόστος των 300.000 ευρώ ώστε τα δημοτικά σφαγεία να αποκτήσουν σύγχρονες προδιαγραφές που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, ήταν δυσβάσταχτο για τον δήμο Μεγάρων, με αποτέλεσμα η εκμίσθωση του σφαγείου να αποτελεί μονόδρομο.

Οι αντιρρήσεις του Γιαν. Μαρινάκη

Η απόφαση της σημερινής διοίκησης του δήμου να εκχωρήσει τα δημοτικά σφαγεία σε ιδιώτη μετά από τις άκαρπες προσπάθειες που είχαν προηγηθεί, απέφερε κυρίως την αντίδραση του κ. Μαρινάκη.
Ο πρώην δήμαρχος, χαρακτήρισε το ενοίκιο των 400 ευρώ μηνιαίως ιδιαίτερα μικρό εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του, συγκρίνοντας το με αυτό των 2.000 ευρώ με το οποίο αρχικά η εταιρεία «Αθαν. Καρυλάκης» είχε πλειοδοτήσει στον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος το 2015 για κάποιους ειδικούς λόγους ακυρώθηκε.

Θετικοί στην εκχώρηση Π. Μαργέτης και Μελ. Λέλης

Σε αντίθεση με τον κ. Μαρινάκη και τα λοιπά στελέχη της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την πρόταση της διοίκησης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Παν. Μαργέτης και Μελ. Λέλης και δεν ήταν αρνητικοί στην εκμίσθωση των σφαγείων και στην ανάθεσή τους σε ιδιώτη.
Λαμβάνοντας τον λόγο αρχικά κ. Μαργέτης, απευθύνθηκε στο δήμαρχο θυμίζοντας του τις καταγγελίες που έκανε αλλά και τις τρικλοποδιές που έβαζε για να μην λειτουργήσουν στο παρελθόν τα σφαγεία, στηρίζοντας όμως την απόφαση της διοίκησης για εκχώρηση σε ιδιώτη. Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μελ. Λέλης δεν ήταν και αυτός αντίθετος ως προς το ποσό της εκμίσθωσης αλλά και της εκχώρησης στην συγκεκριμένη εταιρεία. Στην τοποθέτησή του ο κ. Λέλης στάθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν στα σφαγεία επισημαίνοντας πως για να αδειοδοτηθούν χρειάζονται πάνω από 250.000 ευρώ, ποσό το οποίο ο δήμος αδυνατεί να διαθέσει.
Τέλος πρότεινε την σύνδεση των σφαγείων με το κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης για την απορροή των λυμάτων προς όφελος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Διευκρινήσεις από Σταμούλη και Δήμα

Απαντώντας στις αντιρρήσεις του κ. Μαρινάκη ο δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε ότι το ενοίκιο των 400 ευρώ μηνιαίως αποτελεί κέρδος για τον δήμο. Ο κ. Σταμούλης διευκρίνισε πως η διοίκηση προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, επειδή θεώρησε πως δεν συμφέρει τον δήμο τα δημοτικά σφαγεία να μένουν κλειστά και να μην μπαίνουν χρήματα στα δημοτικά ταμεία, επισημαίνοντας ότι όλα γίνονται με γνώμονα το συμφέρον του δήμου Μεγαρέων, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εκχώρηση σε ιδιώτη αποτελούσε μονόδρομο για την δημοτική αρχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο τέως αντιδήμαρχος Γιαν. Δήμας ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της εκμίσθωσης, χαρακτήρισε τα δημοτικά σφαγεία σαν «πηγάδι χωρίς πάτο».
Ο κ. Δήμας επεσήμανε ότι παρά τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα από όλες τις δημοτικές αρχές, τα δημοτικά σφαγεία παραμένουν κλειστά, εξηγώντας ότι αν αυτά δεν εκσυγχρονιστούν τότε δεν πρόκειται να πάρουν άδεια λειτουργίας.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα ιδιαίτερο γεγονός τονίζοντας πως κατά την διάρκεια των περιόδων τις οποίες τα δημοτικά σφαγεία λειτουργούσαν προσωρινά, δεν εξυπηρετούνται συμπολίτες μας κτηνοτρόφοι αλλά ένας και μόνο εισαγωγέας ζώων ο οποίος εισάγει πρόβατα από την Ρουμανία. Κλείνοντας ο Γιαν. Δήμας ανέφερε πως τα σφαγεία μπορούν να εξελιχθούν σε μια κερδοφόρα επιχείρηση την στιγμή που ο ιδιώτης θα επενδύσει χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Η άποψή μας

Προσωπικά, γνωρίζοντας πόσο σοβαρή επιχείρηση είναι αυτή των κ.κ. Βασίλη και Νίκου Καρυλάκη, είμαστε σίγουροι πως τα δημοτικά σφαγεία όχι μόνο θα εκσυγχρονιστούν, αλλά σύντομα θα αποτελούν μια επιχείρηση πρότυπο όχι μόνο στα Μέγαρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Θεωρούμε ότι με πυξίδα την εμπειρία αλλά και την σοβαρότητα των νέων επενδυτών, τα σφαγεία των Μεγάρων οδεύουν στη νέα εποχή. Την εποχή του εκσυγχρονισμού. Καλή επιτυχία και καλή αρχή λοιπόν!