AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

24.05.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Εξουσία: Δυνατότητα κάποιου να επιβάλλει την θέλησή του σε άλλους και να τους ελέγχει/ η δύναμη του κράτους και των εκπροσώπων του να παίρνουν αποφάσεις και να επιβάλλουν της εφαρμογή τους/ το αναγνωρισμένο δικαίωμα που παρέχεται σε κάποιους να ενεργούν με ορισμένο τρόπο. Η ετυμολογία είναι «επιτρέπεται, είναι δυνατόν» και προέρχεται από την μετοχή ενεστώτα εξούσα του ρήματος έξεστι.
Κατάχρηση: Εκμετάλλευση κατάστασης ή δικαιώματος πέρα από τα επιτρεπτά ή νομικά όρια/ παράνομη οικειοποίηση ξένων περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχει ανατεθεί η φύλαξή τους.

Κατάχρηση εξουσίας: Αξιόποινη πράξη υπαλλήλου, που συνίσταται στην αλόγιστη και παράνομη άσκηση εξουσίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε καταστάσεις αλλοπρόσαλλες και επικίνδυνες. Η έντασή τους επιφέρει πλήγματα οικονομικά και ψυχικά σε όλους μας. Τα φαινόμενα αντί να υποχωρούν εντείνονται.
Όπου κι εάν κοιτάξουμε θα δούμε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό καταστάσεις στις οποίες υπηρεσιακοί παράγοντες, με κάθε τρόπο, εκμεταλλεύονται την θέση που κατέχουν, είτε αυτοί είναι μόνιμοι είτε υπό αίρεση, κοινώς έχουν την νομή της για όσο χρονικό διάστημα έχουν εκλεγεί ή διοριστεί σε αυτήν, προς ίδιον όφελος.
Στις μέρες μας αυτή η κατάσταση έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Διότι από την μία, ο φόβος που έχουν ενσταλάξει στις καρδιές των πολιτών, η δουλοπρέπεια, και από την άλλη, οι παντός είδους δοσοληψίες μεταξύ αξιωματούχων και πολιτών, επιτρέπουν πάντα σε αυτόν που βρίσκεται στην θέση του… «ισχυρότερου», να εκμεταλλεύεται και να απολαμβάνει ό,τι θέλει χωρίς έλεγχο.
Εξευτελίζοντας θεσμούς και αξίες οι αγαπητοί και…. λαοπρόβλητοι(!!!) αξιωματούχοι απολαμβάνουν τα πάντα. Οι χωριάτες, οι παρακατιανοί, οι άλλοι πολίτες, είναι β’ και γ’ κατηγορίας. Είναι αδιάφοροι.
Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες, με μόνιμη επωδό την φράση «δεν υπάρχει προσωπικό», απεκδύονται των ευθυνών τους, κάνουν πως υπολειτουργούν και επειδή γνωρίζουν πως ο ένας θα καλύψει τον άλλον σε οποιαδήποτε στραβή, αφήνουν το φαινόμενο να εξελίσσεται. Βλέπουμε λοιπόν, βίλες να ανεγείρονται με άδεια αναψυκτηρίου και να μην ανοίγει μύτη, δάση να καίγονται και σε αναδασωτέες περιοχές να εμφανίζονται οικισμοί, φτωχών πλην τίμιων(;) πολιτών, βλέπουμε κοινόχρηστοι χώροι να καταπατούνται με τις ευλογίες των τεχνικών υπηρεσιών, να δημιουργούνται ιδιότυπες αυλές και λυόμενα σε χώρους συνάθροισης κοινού, και μάλιστα με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου που αγγίζουν και ίσως ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν νόμοι, προδιαγραφές, κανόνες δόμησης, σχέδια πόλεως. Βλέπουμε να χρησιμοποιούνται υπηρεσιακά αυτοκίνητα και υπάλληλοι των υπηρεσιών για να γίνουν εργασίες καθαρισμού ή επισκευής χώρων που κατέχουν ιδιώτες κ.ά.
Αυτές οι φαιδρότητες δεν έχουν τέλος. Δεν θα έχουν τέλος όσο οι πολίτες κρύβονται και δεν αντιδρούν. Όσο η αδιαφορία και η δουλοπρέπεια, ο φόβος και η ανοησία θα δεσπόζουν αποδομώντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και περηφάνιας από τους πολίτες. Δε θα έχουν τέλος όσο ο παχυδερμισμός των αιρετών ή μόνιμων αξιωματούχων εξαπλώνεται και δεν οριοθετείται.
Δεν θα έχουν τέλος όσο εμείς δεν αντιδρούμε και καθόμαστε στους καναπέδες μας παραγγέλνοντας φαγητό και χαζεύοντας στο χαζοκούτι τους μέγιστους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να προσπαθούν να μας πείσουν με ανοησίες που εμείς απλώς τις καταπίνουμε αμάσητες μαζί με τις μπουκιές μας. Ανοησίες τύπου οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν, οι τρομοκράτες δρουν ανεξέλεγκτοι, τύπου έγινε έκρηξη(!!!) μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του κ. Λουκά Παπαδήμου, αλλά κανείς δεν έπαθε τίποτα το ανεπανόρθωτο, αίματα και φωτιές δεν υπήρχαν, και άλλα τέτοια όμορφα.
Τίποτα δεν θα αλλάξει όσο δεν επιτρέπουμε στην λογική να κατισχύσει της βλακείας και της ανοησίας έτσι ώστε να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε επιτέλους εάν και πόσα από αυτά που μας σερβίρουν είναι αληθινά, είναι αποτέλεσμα σοβαρής επεξεργασίας, και σίγουρα, τίποτα δεν θα αλλάξει όσο οι υπηρεσίες αντί για τον έλεγχο και την διατήρηση της τάξης και της νομιμότητας, συνυπογράφουν την παρανομία και την αταξία, κάνοντας επανειλημμένες παραβάσεις καθήκοντος, γνωρίζοντας οι προϊστάμενοι τους ότι θα μείνουν ατιμώρητοι.
Υστερογράφημα: Για εκείνους τους ξύπνιους που κοιμούνται όρθιοι, για εκείνους τους ανερμάτιστους που παίζουν τον ρόλο του σφουγγοκωλάριου, για αυτούς που όλοι αποκαλούμε παπαγαλάκια ή δούλους, αλλά οι ίδιοι τους εαυτούς τους «εξυπηρέτες», εκτός από τα συγχαρητήρια για το φοβερό επιχείρημα «να επιστρέψουμε τα λεωφορεία (sic), αφιερώνω την Λαζοπούλεια φράση: «Άει χάσου… μυρμηγκάκι».