AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

 

Η ζωή είναι μια μάγισσα με πάθη, νεύρα και ένταση. Είναι η απόδειξη του πόσο μα πόσο μικροί και αναλώσιμοι είμαστε. Αναπολώ πάμπολλες φορές εκείνα τα… «χρόνια ορφανά μες την ίδια γειτονιά, μην μου φαρμακώνεις άλλο…».
Εκείνα τα διαφορετικά χρόνια, που γεμάτος περηφάνια, άγχος, φόβο, γεμάτος δέος μα και πολύ άγχος, ξεκίνησα για να ψηφίσω πρώτη φορά για τα συνοικιακά συμβούλια. Η πρώτη καταγεγραμμένη στο μυαλό μου επίσημη «εκλογική» διαδικασία. Μα δεν το κρύβω, εντυπωσιακότερη ήταν η πρώτη μου φορά ως ψηφοφόρος για τις Δημοτικές εκλογές. Αείμνηστος Γιώργος Καστάνης-Λιάντρος στο 4ο Δημοτικό σχολείο να με χαιρετά τεράστιος, με εκείνο το πλατύ του χαμόγελο και με την στεντόρεια φωνή του να λέει: «καλησπέρα σας κύριε Δρίτσα». Εκείνη την στιγμή, ένιωθα πως εγώ καθορίζω πλέον την πολιτική μοίρα του τόπου μου!!!
Εδώ και τριάντα περίπου χρόνια, αντιλήφθηκα, μεγαλώνοντας, πως επαναλαμβάνοντας εκείνη την διαδικασία, απλώς επαναλαμβάνεται το εμπόριο ελπίδας και η πολιτική δοσοληψία. Οι πολίτες μεγαλώνουμε, άλλοι «φεύγουν», άλλοι απλώς δεν προσέρχονται και άλλοι νέοι, «γεμίζουν» τους εκλογικούς καταλόγους.
Θαρρείς πηγάδι ανεξάντλητο που ο σκουριασμένος κουβάς ή ο παλιός κουβάς, είναι αναγκαίο να αντικατασταθεί ώστε να μπορούμε να ανεβάζουμε νερό με έναν καθαρό, ώστε να μην υπάρχει φόβος να… δηλητηριαστούμε. Μα μόλις ο νέος πέφτει στο πηγάδι τρεις-πέντε φορές, γίνεται ξεγάνωτος. Φεύγει όλο του το γάνωμα, χάνεται μεμιάς.
Κι εμείς ατρόμητοι οι αθεόφοβοι, πίνουμε και γλεντάμε, ας μας σερβίρουν από τέτοιον κουβά.
Η πραγματικότητα, αδυσώπητη και χωρίς ευαισθησίες είναι αδιάψευστος μάρτυρας των επαναλαμβανόμενων, «ηθελημένων», παραπλανήσεων που δυστυχώς για την πλειοψηφία, συντελούνται.
Όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες μέχρι σήμερα κατέρχονται, «αναγκάζονται» από έναν… ηθικό καταναγκασμό, από μία αναγκαιότητα σωτηρίας του τόπου από τους αδίστακτους και οπορτουνιστές, κατόχους της εξουσίας, που την χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος.
Κατέρχονται στον πολιτικό στίβο για να νικήσουν στην κούρσα, να αναλάβουν την εξουσία για να βοηθήσουν μόνο τον εαυτό τους τελικά και τους συνεργάτες τους.
Οι πολίτες, οι πολλοί, οι υποστηρικτές του εκάστοτε υποψηφίου, όλοι εμείς που συνεχώς ανακατευθύνουμε την στήριξή μας στον τάδε ή στον δείνα, ενώ στην επόμενη κούρσα, πάλι ως… θεατές στο πολιτικό Κολοσσαίο, επιτρέπουμε στους λέοντες να κατασπαράξουν τον μονομάχο επειδή έχασε και βοούμε ζητωκραυγάζοντας υπέρ του νικητή. Άσχετα εάν γνωρίζουμε πως είναι αναλώσιμος και περιμένουμε να δούμε τον επόμενο αγώνα και να αποθεώσουμε τον νέο νικητή, επειδή βαρεθήκαμε τον παλιό…
Οι εξουσιαστικές μυλόπετρες, ή Προκρούστεια κλίνη του αξιώματος, δυστυχώς δεν είναι ορατές στην μέθη της νίκης. Είναι πολύ ύπουλη η λειτουργία τους και ο νικητής, έχοντας παραισθήσεις, νιώθει ανίκητος. Ενώ απλώς… συνθλίβεται.
Στα καθ’ υμάς…
Φαίνεται πως οι δημαιρεσίες ενεργοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην ομάδα εξουσίας. Τα θέματα που μέχρι σήμερα βρίσκονταν σε μια κατάσταση πολιτικής «χειμερίας νάρκης» ξαφνικά επανέρχονται στην πολιτική ατζέντα. Μάλιστα με τρόπο που αναδεικνύουν πως η διαχείρισή τους ήταν ελλιπής. Δυόμιση χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας, η πολιτική ομάδα δεν έχει κατορθώσει σε ουσιαστικά θέματα να προσφέρει έργο.
Τα προβλήματα αντί να επιλύονται, συσσωρεύονται και μεγαλώνουν. Είναι γεγονός πως η Δ.Ε.Υ.Α.Μ. καθώς και η Δ.Ε.Μ. έρχονται στο προσκήνιο και μάλιστα φαίνεται να γκρεμίζουν την όποια αξιοπιστία διαχείρισης προσπαθεί η δημοτική αρχή να αναδείξει. Εάν τα στοιχεία είναι ακριβή, διότι η διοίκηση δεν έχει βρει τρόπο να επικοινωνήσει ειλικρινώς και ευκρινώς τίποτα σε θέματα τόσο σοβαρά, το χρέος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. έχει τουλάχιστον πενταπλασιαστεί, έχει μια αύξηση της τάξης του 500% , και συνεχίζει ατιθάσευτο. Προκαλεί απορία επίσης το γεγονός της παρατεταμένης εκκαθάρισης που είναι άξιον απορίας.
Η δήλωση του κ. Σταμούλη πως με την αντικατάσταση του παλαιωμένου δικτύου θα βοηθήσει να μην υπάρχουν οι διαρροές τουλάχιστον του 50% του νερού το οποίο χάνεται στην γη, ενώ χρεώνεται στην Δ.Ε.Υ.Α.Μ. είναι κατευναστική και δημιουργεί την ανάγκη για υπομονή από την πλευρά των πολιτών.
Υπάρχουν όμως αρκετές απορίες. Μερικές από αυτές:
Πόσο τελικά θα στοιχήσει το έργο της αλλαγής του δικτύου ύδρευσης;
Οι πληρωμή στον εργολάβο γίνεται κανονικά;
Είναι νομικά και λογιστικά εξηγήσιμο το πώς μια εταιρεία υπό εκκαθάριση δικαιοπρακτεί και μάλιστα συνεχίζει να παράγει χρέη;
Είναι εξηγήσιμο πως και με πιο κριτήριο συνεχίζει να προσλαμβάνει προσωπικό;
Είναι ή όχι αναγκαίο να εξηγηθεί στους πολίτες το γιατί δεν αποδίδεται στην Ε.Υ.Δ.Α.Π. τα ποσά που εισπράττονται από τους πολίτες;
Είναι ή όχι αναγκαίο να υπάρξει πλήρης, πλήρης ενημέρωση για τα έσοδα, έξοδα, δαπάνες, τιμολογήσεις μίας δημοτικής εταιρείας που ενώ μεγάλο ποσοστό πολιτών, με κάθε τρόπο, καταβάλλει την οικονομική του υποχρέωση προς αυτήν, εκείνη φέρεται να μην αποδίδει στον προμηθευτή της τα χρήματα, αυξάνοντας τα χρέη της;
Συνιστά καλή διαχείριση το να μην γνωρίζει επακριβώς ο λαός τα πάντα για την δημοτική επιχείρηση; Συνιστά επίσης καλή διαχείριση η άνοδος του χρέους της;
Είναι πολύ εύκολο να διοικείται μια επιχείρηση με… επιχορηγήσεις.
Το ερώτημα είναι όμως αμείλικτο και γενικό:
Τί χρησιμότητα έχει ένα δημοτικό σχήμα σε μια περιοχή όταν με έναν μόνο διορισμένο διοικητή, χωρίς πολιτικό προσωπικό, μπορεί να γίνει το ίδιο έργο με λιγότερη επιβάρυνση των πολιτών ανά την Επικράτεια;