AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

22.05.2018

Ο καιρός μας

767DRITSAS

Γράφει ο Γιάννης Δρίτσας

Ειδικός Συνεργάτης της ΑΙΧΜΗΣ

Δεν έχει ακόμα στεγνώσει το μελάνι από την τοποθέτηση-πρόβλεψη που διαβάσαμε σε τούτη την εφημερίδα. Σχετικά με το «πρόβλημα» που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο κ. Σταμούλης πλησιάζοντας το πρώτο μισό της θητείας του. Το «πρόβλημα» μάλλον με την καλή έννοια, είναι οι «υποχρεωτικές αλλαγές» στα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.
Το δημοσίευμα είχε αναφερθεί στην «εθελούσια έξοδο» του κ. Μιχάλαρου, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε μια τουλάχιστον θέση να αδειάσει για να αποφευχθεί ο «συνωστισμός», αλλά και να διευκολυνθεί ο κ. Σταμούλης.
Τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό μεν, ούτε φυσικά και ο κ. Σταμούλης υποχρεώνεται να κάνει τις αλλαγές που προβλέπονται. Ειδικά εάν θεωρεί πως το έργο που επιτελείται έχει θετικό πρόσημο, μπορεί να συνεχίσει με τα ίδια πρόσωπα. Όμως….
Πολιτικά ο κ. Σταμούλης έχει πρόβλημα. Έχει υπερβάλλοντα πρόσωπα που «πιέζουν», «αναμένουν», ενδεχομένως προσδοκούν, να αναλάβουν συγκεκριμένες (λίγες) θέσεις ευθύνης. Εννοείται, πως αυτές είναι θέσεις «κύρους», που διακαώς… (ενδεχομένως) επιζητείται!
Δεν γνωρίζουμε εάν η κίνηση του κ. Μιχάλαρου εν τέλει θα έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Θα δείξει ο πολιτικός χρόνος και τα όσα θα συμβούν μέσα σε αυτόν. Μάλλον όμως ένα ντόμινο εξελίξεων διαφαίνεται πως ξεκίνησε. Τα θέματα που εγείρονται, που σιγοψιθυρίζονται, δεν είναι ανάξια λόγου. Κορωνίδα των ψιθύρων, το θέμα αντιμισθιών. Φημολογείται πως θα προταθεί η μοιρασιά για όλους τους Αντιδημάρχους.
Τα ερωτήματα όμως είναι ανελέητα. Γιατί μέχρι τώρα δεν εφαρμοζόταν το σύστημα αυτό, ενώ τώρα προτείνεται η εφαρμογή του; Η μοιρασιά θα περιλαμβάνει και τον μισθό του Δημάρχου; Θα βάλει τον τάδε στη Νέα Πέραμο; Και ο δείνα που προαλείφεται; Θα αλλάξει τον αντιδήμαρχο τάδε; Και ο νυν τί θα κάνει; Πολιτικές συμφωνίες των όσων αντικατασταθούν, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν;
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός πως η δράση φέρνει και αντίδραση που πολλές φορές είναι μη προβλέψιμη.
Το βασικότερο όλων είναι το πώς ο κ. Σταμούλης αντιλαμβάνεται την μέχρι σήμερα παραγωγή έργου και το κατά πόσο θεωρεί αναγκαίες τις αλλαγές στο σχήμα. Φανταστείτε το δεύτερο μισό της θητείας του κ. Σταμούλη να αλλάξουν στον υπερθετικό βαθμό όλα. Να δούμε αλλαγή στην περιοχή που να την κάνει αγνώριστη. Μια αλλαγή που τόσο την προσδοκάμε αλλά…
Ποιοι θα χρεωθούν τότε την αποτυχία της προηγούμενης περιόδου; Το βασικότερο, επειδή το δεύτερο μισό της θητείας αποτελεί και εν δυνάμει προεκλογική περίοδο, θα θελήσει ο κ. Σταμούλης προκειμένου να επανεκλεγεί, να απεξαρτηθεί από εκείνους τους συνεργάτες που θα θεωρούνται «αποτυχημένοι» βάσει των πεπραγμένων; Διότι όλοι γνωρίζουμε πως ο πολίτης ξεχνά γρήγορα και οι φερέλπιδες τοπικοί πολιτικοί αστέρες πάρα πολλοί.
Δεν μπορούμε σε όλα αυτά να παραγνωρίσουμε πως όλα τα… προβεβλημένα στελέχη του συνδυασμού του κ. Σταμούλη ομολογούν πως έβαλαν τον Δήμο Μεγαρέων σε νέα τροχιά. Δυστυχώς όμως λεφτά δεν υπάρχουν ή υπάρχουν όπου, όπως, όποτε….
Τα ίδια στελέχη ομολογούν επίσης πως αλλάζει ο Δήμος Μεγαρέων αλλά αναπτυξιακές κινήσεις πλην των… ταξιδίων εις Κίνα μεριά, δεν εμφανίζονται.
Μια παιδική χαρά στην Νέα Πέραμο π.χ. δεν έχει γίνει κατορθωτό ούτε να ξεκινήσει να φτιάχνεται. Τα Μέγαρα έχουν τρεις (3) τουλάχιστον…
Το πολιτικό δίλημμα είναι μεγάλο και η απόφαση δύσκολη. Είναι σίγουρο όμως πως ο κ. Σταμούλης έχει εκπαιδευτεί για τα δύσκολα. Είναι εφικτή όμως η εφαρμογή της εκπαίδευσης, στην πολιτική;
Σαν μια παρτίδα σκακιού. Μπορεί στο τέλος, άλλα να έχει σκεφτεί ο έχων το πλεονέκτημα κινήσεων λόγω των άσπρων πιονιών, και άλλα να γίνουν.
Κοινό μυστικό είναι πως ο συνδυασμός «Ένωση Πολιτών», ο κ. Σταμούλης ουσιαστικά, βρίσκεται σε μια καμπή. Διότι ο συνδυασμός «Ένωση Πολιτών» είναι σε αναβρασμό! Είναι πολύ δύσκολο να ανανεώσει την διοίκηση ουσιαστικά, ακόμα και εάν ήθελε.
Εξαρτημένος ίσως, από συγκεκριμένες αγκυλώσεις, από αναχρονιστικές πολιτικές συμβουλές, «αποκλεισμένος» από την κοινωνία, όπως όλοι οι μέχρι σήμερα Δήμαρχοι, έχει την ευκαιρία, είτε για μια πολιτική αλλαγή, σπάζοντας τα δεσμά της καρέκλας και φέρνοντας ρήξεις και αλλαγές ουσίας, είτε, την ευκαιρία να επιφέρει πολιτική ασφυξία στην διοίκηση και να συνεχίσει την… μη πρόοδο στον Δήμο.
Γίνεται ξεκάθαρο πως ο κ. Σταμούλης έχει περιορισμένο χρόνο στην διάθεσή του για να κάνει τον αναγκαίο πολιτικό ελιγμό. Πλην όμως…
Έχει τον χώρο, τον τρόπο και την πειθώ να τον πράξει;

Αγαπητέ κύριε Μιχάλαρε Συγχαρητήρια. Άξιος. Ευχαριστούμε για την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο. Μακάρι όσοι ενασχολούνται με τα δημοτικά να ‘χουν την προσφορά σας ως παράδειγμα.