AixmiNews.gr - H Ηλεκτρονική εφημερίδα των Μεγάρων, της Νέας Περάμου και της Δυτικής Αττικής

21.10.2018
Ειδήσεις

kakomoira

Μπήκε και το φετινό καλοκαίρι για τα καλά. Μετά τις μαγκούφες τις βροχές και το χαλάζι που έριξε, μα καλά, τι συμφώνησε ο Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και ήρθε τέτοια νεροποντή; Ξεπλύθηκαν οι δρόμοι, παρόλο που λίγο έλειψε να μπει το νερό μέσα στο σπίτι. Μου μπάζωσαν όλα τα ρέματα και η φύση τι να σου κάνει κι αυτή. Εκδικείται!
Σαν το Καμμένο τον υπουργό! Που δεν του μπήκε το καλοκαίρι και κείνου ευχάριστα. Έχει τέτοιο νέφτι παιδιά μου στο πισινό, με τους Τουρκαλάδες, και τις εναέριες παραβιάσεις τους, που ονειρεύτηκε φαλούς πάνω σε γραβάτα και την ανάρτησε σαν προειδοποίηση.
Προειδοποίηση όμως σας στέλνω και γω από εδώ στην όξω Βρύση να προσέχετε τι αφήνετε στα πεζοδρόμια, γιατί οι τοπικοί τα βάφουν όλα μπλε. Τι παγκάκια, τι μια λωρίδα είχε η ραχοκοκαλιά της γάτας της κουμπάρας μου. Τι ο βασιλικός που άφησε σε γλάστρα η Λεφτεριά έξω και από πράσινος αμόλησε πιτσίλες μπλέ. Λύσσαξαν!
Όπως λύσσαξε και ο άντρας της κόρης μου, που ήρθε από το Καρπενήσι στα Μέγαρα και της ζητά να τα ξαναβρούν και να γυρίσει με τα παιδιά πίσω.
Η κόρη στην αρχή ανένδοτη! Μα μετά το ξανασκέφτη και είπε να δώσει τόπο στην οργή για το καλό των παιδιών.
Έτσι είναι οι έρωτες! Έτσι είναι οι σχέσεις! Αγάπη δίχως πείσματα δεν έχει νοστιμάδα! Και τελικά δεν έμαθα ποτέ γιατί είχαν τσακωθεί. Δεν θέλουν να με στενοχωρούν γριά γυναίκα, μου είπαν, κι έτσι η κόρη παραιτήθη από τη Δημαρχία που είχε πιάσει δουλειά και γύρισε πίσω στο τόπο του αντρός της.
Ευτυχώς που έχω το γιο εδώ με τη νύφη για να μη μένω μόνη σαν τη καλαμιά και είπα της νύφης να στρώσει τα καλύτερα σεμενάκια στο σπίτι.
Γιατί μητέρα; να με ρωτά εκείνη. Δεν τα αφήνουμε πιο πίσω για της Παναγιάς το Δεκαπενταύγουστο;
Όχι! να εξαγριώνομαι εγώ. Τώρα τα θέλω!
Εκείνη μιας και δεθήκαμε πολύ το τελευταίο διάστημα δεν μου χάλασε χατίρι και έπλυνε όλο το σπίτι. Μέσα και έξω! Και ο γιος χαιρόταν που μας έβλεπε αγαπημένες και μονιασμένες.
Μόλις μου έκανε τις δουλειές τη φίλησα, της έδωσα την ευχή μου, και της είπα, πως στην αυλή, κάτω από τη λεμονιά έχω φυτέψει ένα τενεκέ με λίρες. Και πως αν η ζωή τα κακοβάλει γιατί κανείς δεν ξέρει με τον αχρόνιαστο το Σύριζα στη κυβέρνηση, να τις χρησιμοποιήσει για να ζήσουν.
Εκείνη να κλαίει από συγκίνηση και αμέσως πήγα στη Λεφτεριά τη γειτόνισσα να πιω καφέ. Της είπα αν πλησιάζει η 25 Ιούνη και κείνη μου είπε πως είναι στο τέλος αυτής εβδομάδας.
Γιατί με ρωτάς μωρή; να μου λέει η φιλενάδα. Σκέφτεσαι μήπως να πεθάνεις;
Βάλαμε τα γέλια και οι δύο, θυμηθήκαμε τις ζωές μας μετά το πόλεμο του 40 και τις παντρειές που κάναμε με τους άχρηστους τους συχωρεμένους, και κομμένη λίγο από τη ζέστη, της είπα, πως πρέπει να πάω στη τουαλέτα και να κάνω μπάνιο.
Την εφίλησα ζεστά, και εκείνη παρεξενεύτη γιατί δεν την έχω συνηθίσει σε τέτοιες χειρονομίες. Μια φόρα το χρόνο την φιλάω στην Ανάσταση και κάθισα στην αυλή μου να κοιτάω τις ζαρντινιέρες και τις φιστικιές.
Έβγαλα και ένα δάκρυ και ο μεγάλος εγγονός μου έφερε πορτοκαλάδα στο ποτήρι.
Να γίνεις άνθρωπος του λέω. Να σπουδάσεις και να μη σε κυνηγάει κάθε λίγο η αστυνομία. Να έχεις κούτελο καθαρό για να ανοίγουν όλες οι πόρτες που θα χτυπάς για βοήθεια.
Εκείνος ο μουρντάρης με φίλησε και μου το υποσχέθηκε πως θα γίνει καλό παιδί.
Γιατί τι θέλουν τα σημερινά παιδιά; Κουβέντα και κατανόηση θέλουν. Σαν εμάς τις μαυροχήρες που μπλέκουμε χωρίς να το θέλουμε στις ζωές των παιδιών μας. Γιατί αυτό που θέλουμε και διαρκώς σκοτωνόμαστε με δαύτα, είναι να κατανοούν τα γεράματα μας, γιατί όλοι θα έρθουν στην ηλικία μας, και να μας συντροφεύουν που και που. Να μας ανοίγουν τη πόρτα για μια καλημέρα. Τι άλλο να θέλει ένας γονιός; Σας χαιρετώ νοικοτσυραίοι γιατί πρέπει να πάω να πάρω τα χάπια της πίεσης και να πάω τροχάδην στην τουαλέτα γιατί χέστη στο εσώρουχο με το νερό που πίνω, μετά τις συνδέσεις που έκαναν με τα έργα. Άντε Ατούταλερ…
Πάνος Σισανός